Tandartspraktijk 3H is gevestigd in een voormalig bankgebouw in Bavel. Naast een interne renovatie is de bestaande praktijkruimte uitgebreid van twee naar vier behandelkamers en een nieuwe personeelsruimte.

De uitbreiding aan de achterzijde van het bestaande gebouw is voorzien van drie glazen volumes die in hoogte en positie wisselen ten opzichte van elkaar. 

Twee dominante routes

De uitbreiding noodzaakte ook een logistieke herinrichting van de praktijk. Zo ontstaan twee dominante routes: één voor de professionals zodat de tandarts vrij kan bewegen tussen de behandelkamers, en één voor de cliënten. 

Zichtlijnen in de behandelkamers

De wisselende posities van glazen volumes zorgen voor een maximale ruimtelijke ervaring zonder inbreuk van privacy. De zichtlijnen lopen langs de glazen volumes af.

‘De illusie van een kozijnloze gebouwhuid’

Havermans Hielkema wint met de tandartspraktijk de Reynaers Projectprijs 2022. Uit het juryrapport: ‘De tandartspraktijk lijkt tot op de millimeter nauwkeurig gedetailleerd, met subtiele overgangen van gevel naar vloer en plafond die de illusie geven van een kozijnloze gebouwhuid. De details van dit project zijn dan weliswaar op kleine schaal toegepast, maar zijn te vertalen naar grotere objecten om datzelfde effect te geven. De drie glazen modules zijn tegen een bestaand gebouw geschoven. De locatie is besloten en daarom is het mogelijk om met drie zijden uitzicht op de tandartsstoel te zitten.’

Uitvoering

Nieuws over dit project

Specificaties Tandartspraktijk 3H - Bavel

Locatie
Bavel
Programma
Tandartspraktijk
Oppervlakte
220m²
Oppervlakte terrein
585m²
Team
Abe Hielkema, Lode Havermans, Rawien Akloe
Ontwerp
2018 - 2020
Uitvoering
2020 - 2021
Opdrachtgever
Tandartspraktijk 3H
Constructeur
Van Boxsel Engineering
Aannemer
Van Opstal & Zn