Het oorspronkelijke woonzorgcomplex de IJpelaar is gelegen in een parkachtige omgeving in het zuidoosten van Breda. Binnen de opgave is het bestaande complex vervangen door een gefaseerde nieuwbouw. Het nieuwe zorgcentrum heeft 32 PG plaatsen, 46 intramurale wooneenheden en gemeenschappelijke voorzieningen zoals een restaurant, winkels, dagopvang, en een huisarts en fysiotherapeut. Naast het zorgprogramma zijn nog 150 reguliere appartementen gerealiseerd.

De uitlopers van het gebouw komen uit op prachtige oude bomen. In de nieuwe compositie is rekening gehouden met deze bomen waarmee de parkachtige omgeving behouden blijft. 

 

Losse bouwdelen in bestaand bestemmingsplan

Bij de ontwikkeling van het gebouw is het bestaande bestemmingsplan gevolgd. 

Het bestemmingsplan en de logistieke uitgangspunten bepaalden een herontwikkeling met meerdere losse gebouwen. Loopbruggen verbinden de twee hoofdgebouwen met zorgprogramma. De zelfstandigheid van de bewoners staat hierbij voorop. Bewoners worden uitgenodigd vrij te bewegen tussen de gebouwen.

Houten plint met voorzieningen

De eetzaal en de bibliotheek zijn samen ontworpen in de houten plint. Hierachter gaat ook de verdiept gelegen parkeergarage voor het personeel schuil.

Innovatie in de woonunits van de PG-afdeling

We stonden voor een bijzondere uitdaging om de beperkte ruimte van de individuele woonunits zo efficiënt mogelijk en leefbaar in te richten. De volledige wand van de sanitaire ruimte draait open naar het bed waardoor de cliënten niet hoeven te verplaatsen. De logistiek in deze unit voorkomt ongewenste ontmoetingen bij het verzorgen van het linnengoed.

Ambacht in het metselwerk

De detaillering van het metselwerk ondersteunt het overwegende horizontale karakter van het gebouwontwerp: stootvoeg loos metselwerk dat terugliggend is gevoegd geeft een extra horizontale belijning in het gevelbeeld.