Zorginstelling Lucia in Breda was voorheen een van de grootste zorginstellingen in West-Brabant. Door de tijd heen is de visie op zorg meer toegespitst op meer kleinschalige en specialistische zorg. Dat heeft ook invloed op de architectuur van zorgwoningen. Als onderdeel van de eerste fase van de herontwikkeling van het Lucia-terrein worden het woon-zorgcomplex Haga en 46 zorgappartementen gerealiseerd. In de volgende fase worden er 200 appartementen gerealiseerd.

Zoompark

Op het Lucia terrein zijn in de afgelopen decennia diverse woonzorg-gebouwen aan de randen van de locatie gebouwd. Deze gebouwen worden verbonden door monumentaal groen; het Zoompark. Door een gefaseerde sloop en nieuwbouw is ruimte in het Zoompark vrijgekomen voor de realisatie van woon-zorgcomplex Haga en de 46 zorgappartementen.

Lichte gevelsteen en geanodiseerd aluminium

Beide gebouwen zijn voorzien van een lichte gevelsteen die mooi aansluit op het parkgroen. Daarmee zijn de gebouwen niet dominant ten opzichte van het Zoompark.

De lichte gevelsteen is gecombineerd met een maximaal open woongevel met kozijnen van geanodiseerd aluminium. De reflectie van zonlicht op het aluminium geeft een mooie dynamiek; het verandert van kleur door de dag heen.

Uitvoering

Nieuws over dit project

Specificaties Woonzorgcomplex Haga en 46 zorgappartementen - Breda

Locatie
Liesboslaan, Breda
Programma
Woonzorgcomplex en 46 zorgappartementen
Team
Abe Hielkema, Lode Havermans, Martijn Krijger
Ontwerp
2014 - 2015
Uitvoering
2016 - 2017
Opdrachtgever
HMV Invest BV
Constructeur
Ingenieursbureau Noordermeer
Installaties
Entech
Bouwfysisch adviseur
Nieman Raadgevende Ingenieurs
Aannemer
Bouwbedrijf Gebr. van Gisbergen