Het voormalige natuurkundig Laboratorium van de UvA werd gebouwd in 1889 als werkplek van Nobelprijswinnaar Van der Waals. In 1902 werd het gebouw verder uitgebreid en midden jaren negentig is het gebouw door de UvA verkocht en zijn er negen appartementen in gebouwd. Een van de appartementen is in 2014 van eigenaar gewisseld voor wie we een algehele renovatie en uitbreiding hebben verzorgd.

Een woud van palen voor stabiliteit

Het oorspronkelijke appartement bestond uit één woonlaag die verbonden was met de oude technische ruimten in de kelder. De kelder is volledig uitgediept tot onder het AP en als woonlaag toegevoegd. De bestaande metselwerk funderingen zijn volledig ingepakt met betonnen vloeren en opstanden. De uitbreiding uit 1902 werd gebouwd als laboratorium en zeer zwaar, trillingvrij, gefundeerd met gemetselde boogconstructies op een woud van houten palen. Twee van de vijf boogconstructies zijn als wijnkelders aan het geheel toegevoegd. De onafgewerkte metselwerkconstructies zijn intact en tonen de oude karakteristiek van het gebouw. 

De herstelde tussenzone

De overgangszone van de oudbouw uit 1889 en de uitbreiding van 1902 is hersteld en doet dienst als centrale verkeerszone waarin de twee woonverdiepingen verbonden zijn.

Oorsprong van het pand in materiaalgebruik

De van oorsprong aanwezige Terrazzovloer is in de oudbouw hersteld. Dit materiaal hebben we in diverse ruimten en in diverse hoedanigheden toegepast, zowel voor vloeren als voor wanden. In het terrazzo verwerkten we groen en blauw glas waardoor er een weerspiegeling ontstaat. 

Uitvoering

Nieuws over dit project

Specificaties Woonhuis V - Amsterdam

Locatie
Plantage Muidergracht, Amsterdam
Programma
Appartement
Team
Lode Havermans, Abe Hielkema, Rawien Akloe, Martijn Krijger
Ontwerp
2013 - 2014
Uitvoering
2014 - 2015
Opdrachtgever
Particulier
Constructeur
ABT
Installaties
ABT
Bouwfysisch adviseur
ABT
Aannemer
De Vlucht