De revisie en nieuwbouw van de bovenbouw van het rioolgemaal aan de Markendaalseweg is een onderdeel van het project De Nieuwe Mark. Het zichtbaar maken van de techniek binnen in het gemaal vormde de basis voor het ontwerp. Door de grote opening op de kop van het gebouw is de gerenoveerde vijzelkelder zichtbaar. Vier Archimedisschroeven transporteren het rioolwater vanuit het centrum van Breda naar de rioolwaterzuivering Nieuwveer. 

video

Licht & vijzels

De vier vijzels draaien onafhankelijk van elkaar en worden aangestuurd naar gelang de hoeveelheid neerslag die valt in de stad. Iedere vijzel wordt, als deze in gebruik is, vanaf boven aangelicht. Op de achterwand zijn haaks op de schroeven spiegels geplaatst waarmee het zicht wordt gefaciliteerd. Het levert daarnaast een vervreemdend effect op.

Het interieur van het rioolgemaal

Het rioolgemaal bestaat uit drie afzonderlijke ruimten. In het niet zichtbare interieurdeel bevindt zich de ventilatie en waterzuiveringstechniek. In het gele interieur zijn de motoren van de vijzels geplaatst die ook vanaf buiten zichtbaar zijn. De vijzelkelder is volledig van de overige ruimten afgesloten om een veilige werkomgeving te creëren. 

Prefab betongevels met groen natuursteen

Om de water thematiek te versterken is de gevel volledig uitgevoerd in gepolijste prefab betonelementen met een toeslag van groen natuursteen. Over deze gevel stroomt een permanente waterfilm. Rondom het gebouw vangt een goot de waterfilm op en is een doorgaande lichtlijn aangebracht. Het aanlichten van de stromende waterfilm geeft een bijzonder beeld waardoor het gebouw zich uit het maaiveld lijkt te verheffen.

Nieuws over dit project

Specificaties Rioolgemaal - Breda

Locatie
Breda
Programma
Rioolgemaal
Oppervlakte
120m²
Team
Lode Havermans, Abe Hielkema, Rawien Akloe, Mario Maas, Joris van Gelder, Michel Bruijs
Ontwerp
2006 - 2008
Uitvoering
2009 - 2011
Opdrachtgever
Gemeente Breda
Constructeur
Witteveen+Bos
Civieltechnisch adviseur
Witteveen+Bos
Aannemer
Rasenberg