Tegen het centrum van Breda ligt, aan de Mark, een perceel van 2880m². Op deze rustige locatie ontwierpen wij een ruime villa met tuinhuis. Via een smalle brug over het water bereik je het perceel. Deze routing wordt ervaren als het begin van de aaneenschakeling van ruimten, van besloten naar open.

Horizontaliteit en transparantie

Onze opdrachtgevers zijn gecharmeerd van de klassieke typologieën waarbij het wonen een directe relatie aangaat met de natuur. Horizontaliteit en transparantie in van het werk van Frank Lloyd Wright dient als inspiratiebron. Door Wright’s ontwerpprincipes te vertalen naar de huidige tijd en naar deze specifieke context hebben we hier onze eigen vorm in gevonden. 

video

Het besloten entreegebied begeleidt de bezoeker via gemetselde muurtjes en stoep naar de voordeur. Achter het opengewerkte metselwerk naast de entreepartij gaat de patiotuin schuil. De tuin maakt de eerste verbinding met het interieur.

Voorbij de entreehal bevinden zich aangeschakeld de woonfuncties. De ruimtes gaan ieder op een andere manier een relatie aan met de natuur: het water, de tuin en de wijngaard. De centrale hal direct achter de voordeur is ruimtelijk verbonden met het lichthof op de verdieping.

Verticale verbindingen

De centrale lichthof, de schoorsteen en de trap zijn de verticaal verbindende elementen. De bijzondere trap verbindt de wijnkelder, de begane grond en de slaapverdieping in een doorgaande vloeiende beweging. De lichthof met buitenterras op de slaapverdieping is het eindpunt van de interne routing.

Materiaalkeuzes en detaillering

Het tuinhuis werd voorafgaand aan het woonhuis gerealiseerd als proeve voor de materiaalkeuzes en detaillering van het woonhuis.

Uitvoering