Deze woning is voor de opdrachtgever, zijn gezin en hun kunstverzameling ontworpen. Het woonprogramma is rond de kunstcollectie geordend. De verschillende ruimtes staan in een open verbinding met elkaar, behalve voor de privé vertrekken.

Beleving van open ruimte

Vanuit de woonvertrekken, die op de iets verhoogde begane grond liggen, is er uitzicht op de tuin en de bosrand door strategisch geplaatste, grote gevelopeningen. Alle loop- en zichtlijnen eindigen in een gesloten vlak. Op deze wandvlakken is ruimte voor de items uit de kunstverzameling. Zo loop je altijd in de zichtlijn van een kunstwerk.

 

Woonhuis en buitenruimte als geïntegreerd totaalontwerp

In samenwerking met Juurlink+Geluk is het tuinontwerp ontstaan. Het principe van routing en de zichtlijnen in het woonhuis is in het tuinontwerp overgenomen. Parallel aan het woonhuis zijn afwisselende banen van beton- en gevelsteen opgenomen. De hoofdbestrating van de tuin is gelegd in dezelfde gevelsteen als  het woonhuis. 

Binnen dit patroon zijn afwisselend verhardingen, blokhagen en laagblijvende vaste beplantingen opgenomen. De afwisselende posities van de blokhagen versterken de zichtlijnen naar het aanliggende bosperceel en beperken de inkijk vanaf de straat. De introductie van een grote volwassen dennenboom is een uitbreiding van de aangrenzende boskenmerken naar de tuin. Het comfortabele, schaduwrijke terras onder de dennenboom versterkt de ontspannen sfeer.

Nieuws over dit project

Specificaties Woonhuis H - Bavel

Locatie
Bavel
Programma
Woonhuis
Oppervlakte
350m²
Ontwerp
2007
Uitvoering
2008 - 2009
Opdrachtgever
Particulier
Constructeur
Van Boxsel Engineering
Installaties
SIA
Bouwfysisch adviseur
SIA
Landschapsontwerp
Juurlink en Geluk
Aannemer
Korteweg Bouw