De opdrachtgever, antiquair en eigenaar van een juwelierswinkel in het centrum van Breda wilde op een nieuwe locatie in de Halstraat een nieuwe winkel en 3 appartementen ontwikkelen.

Behouden beeldrecht van allegorisch vertelling

De opdrachtgever bleek in het bezit te zijn geweest van een schilderij uit de ‘School van Rubens’ waarvan hij nog steeds het beeldrecht had. Het betrof een allegorische vertelling waarin Romulus en Remus zijn afgebeeld. Het beeld was de opdrachtgever dierbaar en zo voor ons aanleiding het in de gevelcompositie op te nemen.

De afbeelding is geprojecteerd in het middendeel van de bouwmassa. De gevelopeningen zijn zorgvuldig gekozen waarbij de afmetingen en de posities het oorspronkelijke beeld leesbaar houden.

Specialistische producent glasmozaïek

In onze zoektocht naar een passend materiaal kwamen we in Italië bij Bisazza terecht, een bekende producent van glasmozaïek. De afbeelding is verpixeld naar de maat van het glasmozaïek en is op een homogeen gestorte betongevel verlijmd. De betongevel voorkomt scheurvorming zonder een noodzaak van verstorende dilataties.

Achterzijde appartementen