Meneer Sengers was antiquair en had een juwelierswinkel in het centrum van Breda. Hij bezat twee panden waar hij een nieuwe winkelruimte en drie appartementen in wilde realiseren. Dit bleek te kunnen binnen het bestemmingsplan. 

Behouden beeldrecht van allegorisch vertelling

Meneer Sengers bleek in het bezit te zijn geweest van een schilderij van Rubens; een allegorische vertelling over goed en kwaad met Romulus en Remus afgebeeld. Het schilderij was inmiddels verkocht maar hij had bedongen dat hij het beeldrecht mocht behouden. Tijdens een afspraak zagen we het beeld op zijn briefpapier. Zo ontstond het idee om het beeld te verwerken in de architectuur. Tegelijkertijd startte het onderzoek naar materiaal en techniek om een toepassing te vinden voor de afbeelding. Om het niet onderhevig aan schade te laten zijn, hebben we het beeldmerk geïntegreerd vanaf de eerste verdieping. Zo ontstond er een opbouw van een plint met daarin de pui van de winkel, een middel deel en de top bij het dak. Het dak is gemaakt van wit kunststof edm. Het is een duurzaam en uv-bestendig product maar we hebben het vooral gekozen vanwege het beeld. Het is alsof de plint en het dak de afbeelding inlijsten. 

Compositie van de afbeelding en de ramen

We hebben een uitsnede van de afbeelding gekozen en die gepositioneerd ten opzichte van de ramen zodat de afbeelding leesbaar blijft. Het werd een compositie waar geen voorspelbare herhaling in zit. 

Achterzijde appartementen

Specificaties Juwelierswinkel en appartementen - Breda

Locatie
Breda
Programma
Winkel en 3 appartementen
Oppervlakte
380m²
Ontwerp
2003 - 2005
Uitvoering
2007 - 2008
Opdrachtgever
Sengers juwelier en antiquair
Constructeur
Van Boxsel Engineering
Bouwfysisch adviseur
AFL
Aannemer
Bouwbedrijf Boot
Beglazing
Keers Mijdrecht
Mozaïekgevel
Bisazza Milaan