De 275 appartementen aan de Doornboslaan zijn onderdeel van een herontwikkeling van het gebied ten zuiden van de Nieuwe Kadijk in Breda. Twee identieke langgerekte bouwvolumes begrenzen het door MTD Landschapsarchitecten ontworpen park aan de noordzijde. Op de hoek van de Doornboslaan en de Copernicusstraat is een ruim carré volume ontworpen waarvan een zijde van zestien verdiepingen boven de rest uittorent.

De posities en afmetingen van de drie bouwvolumes zijn afgestemd op het bestaande stratenpatroon van de wijk Linie. Met dit project wordt er een nieuwe ruimtelijke kwaliteit aan deze wijk toegevoegd.

GGD-kantoor parallel aan de Doornboslaan

Het kantoor voor de GGD West-Brabant maakt deel uit van het geheel. Het kantoorgebouw werd na de appartementen gerealiseerd en bestaat uit een U-vormig volume op een glazen plint parallel aan de Doornboslaan. 

Witte gevels in contrast met metselwerk

De woongebouwen hebben twee gezichten. Aan de buitenzijde van het carré geven de gevels van donkere baksteen met oneffenheden een robuust beeld, terwijl de binnenzijde van het carré licht en open is. De gevels zijn wit gemaakt als helder contrast naar het donkerbruine metselwerk. De appartementen parallel aan de Nieuwe Kadijk zijn mede vanwege de geluidsbelasting naar het park en de binnenruimte van het carré georiënteerd.

Kleur in de entreeruimten

De entreeruimten zijn door het wisselende kleurgebruik afzonderlijk herkenbaar en steken af tegen de wit en het diepbruine palet van de gevels.

Schaduwwerking in de donkerbruine, robuuste gevelstenen

Tijdens het bezoek aan de fabriek in Duitsland is het onderzoek gestart naar het metselwerkpalet. Vanuit het beeld en de stooktechniek is daar het idee uitgewerkt om een gedeelte van de gevelstenen te glazuren en in een afwijkende vorm te maken. Daarmee komt de schaduwwerking en het gevoel voor detail naar voren.

Uitvoering