De 275 appartementen aan de Doornboslaan zijn onderdeel van een herontwikkeling van het gebied ten zuiden van de Nieuwe Kadijk in Breda. De posities en afmetingen van de drie bouwvolumes zijn afgestemd op het bestaande stratenpatroon van de wijk Linie. Met dit project wordt er een nieuwe ruimtelijke kwaliteit aan deze wijk toegevoegd. 

Twee identieke langgerekte bouwvolumes begrenzen het door MTD Landschapsarchitecten ontworpen park aan de noordzijde. Op de hoek van de Doornboslaan en de Copernicusstraat is een ruim carré volume ontworpen waarvan een zijde van zestien verdiepingen boven de rest uittorent.


GGD-kantoor parallel aan de Doornboslaan

Het kantoor voor de GGD West-Brabant maakt deel uit van het geheel. Het kantoorgebouw werd eerst gerealiseerd en bestaat uit een U-vormig volume op een glazen plint parallel aan de Doornboslaan. 

Witte gevels in contrast met metselwerk

De woongebouwen hebben twee gezichten. Aan de buitenzijde van het carré geven de gevels van donkere baksteen met oneffenheden een robuust beeld, terwijl de binnenzijde van het carré licht en open is. De gevels zijn wit gemaakt als helder contrast naar het donkerbruine metselwerk. De appartementen parallel aan de Nieuwe Kadijk zijn mede vanwege de geluidsbelasting naar het park en de binnenruimte van het carré georiënteerd.

Volle kleuren in de entreeruimten

In het carré zijn de verschillende entreeruimten te herkennen aan de volle kleuren die zijn gebruikt. Door het kleurgebruik steken de entrees af tegen de witte en diepbruine kleuren van de gevels.

Schaduwwerking in de donkerbruine, robuuste gevelstenen

‘We zijn in de fabriek geweest in Duitsland om samen te bekijken wat voor stenen we wilden gebruiken voor het metselwerk. Vanuit het beeld en de stooktechniek is daar het idee uitgewerkt om een gedeelte van de gevelstenen te glazuren en in een afwijkende vorm te maken. Daarmee komt de schaduwwerking en het gevoel voor detail naar voren.’ 

Uitvoering

Specificaties Breda Binnen Buiten - Breda

Locatie
Doornboslaan, Breda
Programma
275 Appartementen
Oppervlakte
45650m²
Oppervlakte terrein
24950m²
Team
Lode Havermans, Abe Hielkema, Mario Maas, Rawien Akloe, Martijn Krijger, Sem Elders, Theo Mathijssen, Frank van Gurp, Michel Bruijs, Tim Duijf
Ontwerp
2005 - 2007
Uitvoering
2008 - 2012
Opdrachtgever
Laurentius
Constructeur
Van Boxsel Engineering
Installaties
Nelissen Ingenieursbureau
Bouwfysisch adviseur
Nelissen Ingenieursbureau
Landschapsontwerp
MTD Landschapsarchitecten
Aannemer
Huybregts Relou