Voor het gebied tussen het voetbalstadion van NAC Breda en de spoorlijn ten zuiden van het stadion, is een ontwerp gemaakt voor een grootschalige kantoor- en retailontwikkeling. Dit Stadionkwartier omvat drie afzonderlijke ensembles. Het eerste deel bestaat uit Stada Stores en een business center en is inmiddels gerealiseerd. Het tweede winkelcomplex en het cluster kantoorgebouwen, plan Six, zal niet meer gerealiseerd worden.

Parkeergelegenheid als ontwerptool

De parkeerdruk op de omgeving bij een grootschalige kantoor- en retailontwikkeling zoals deze is enorm. Een deel van het parkeerprogramma is op het dak van Stada Stores geplaatst, daarmee is dit onderdeel een belangrijke verbindende factor in het ontwerp. De route via de hellingbaan naar het parkeerdak loopt via de centrale hal naar het winkelprogramma over twee lagen.

Van commerciële vraag tot gebouw met karakter

De formele ontwerpvraag bestond uit meerdere commerciële uitgangspunten, zoals routing, zichtbaarheid en presentatie. Om deze belangen te bundelen hebben we met het gebouwontwerp gekozen voor een uniforme karakteristiek van lichtheid en transparantie.

Geperforeerde profielplaat als voile rondom het gebouw

Het ontwerp leunt op eenvoud. Het gebouw bestaat uit een staalconstructie gecombineerd met standaard isolerende sandwichelementen. Voorlangs de gevel zijn een geprofileerde betonnen plint en geperforeerde profielplaten geplaatst. Deze dubbele gevel van geperforeerde profielplaat is als een voile om het gebouw getrokken.

Grafisch spel van materialen en licht

De doorlopende verdiepingshoge plint van beton is alleen onderbroken voor de drie entrees tot de dubbelhoge centrale ruimte waaraan alle winkels liggen. In een omgeving die met enige regelmaat wordt overspoeld door voetbalsupporters geeft de betonnen plint de architectuur een robuuste uitstraling. Doordat de gevel doorloopt ontstaat er een grafisch spel tussen de verschillende materialen en de reflectie van het licht. 

Business centre Six

Het business center Six is binnen hetzelfde stedenbouwkundige plan ontworpen, maar is niet gerealiseerd.

Het cluster met zes kantoorgebouwen staat op een verhoogd parkeerdek. Het auto parkeren wordt uit het zicht geplaatst. Daardoor ontstaat tussen de zes kantoorgebouwen een vrije openbare ruime. De kantoorgebouwen zijn in een wisselende positie op het dek geplaatst, bijzondere ruimtelijke interacties kunnen zo plaatsvinden.
De kantoorgebouwen hebben een gestandaardiseerde plattegrond, voorzien van een uniforme alzijdige gevelstructuur. Deze bestaat uit verticale gevelopeningen. De zes kantoorgebouwen krijgen ieder een wisselend gevelpalet van metselwerk.

Uitvoering

Specificaties Stada Stores & Six - Breda

Locatie
Breda
Programma
Winkel- en zakencentrum
Oppervlakte
18500m²
Oppervlakte terrein
63250m²
Team
Lode Havermans, Abe Hielkema, Mario Maas, Martijn Krijger, Michel Bruijs
Ontwerp
2009 - 2010
Uitvoering
2011 - 2012
Opdrachtgever
Stadionkwartier Breda BV
Constructeur
ABT Constructies
Installaties
ABT Installaties
Bouwfysisch adviseur
ABT Installaties
Stedenbouwkundig ontwerp
Urbis Stadsontwerp
Aannemer
Van de Ven Bouw en Ontwikkeling
In samenwerking met
Grosfeld Bekkers van der Velde Architecten & eijkingdelouwere