Breda Binnen Buiten

De 275 appartementen aan de Doornboslaan zijn onderdeel van een herontwikkeling van het gebied ten zuiden van de Nieuwe Kadijk in Breda. Het belendende kantoor voor de GGD West-Brabant maakt zowel architectonisch als stedenbouwkundig deel uit van het ensemble. Het kantoor, als eerste gerealiseerd, bestaat uit een U-vormig volume op een opengewerkte transparante plint parallel aan de Doornboslaan; de woonbebouwing bestaat uit 3 afzonderlijke volumes. Twee identieke langgerekte bouwvolumes begrenzen het mee ontworpen park aan de noordzijde van de locatie. Op de hoek van de Doornboslaan – Copernicusstraat is een ruim carré volume ontworpen waarvan een zijde van zestien verdiepingen uittorent boven de rest van het carré.
De posities en afmetingen van de drie afzonderlijke bouwvolumes zijn in stedenbouwkundig opzicht afgestemd op het bestaande stratenpatroon van de zuidelijk gelegen wijk Linie, waar het volledige plan op aansluit. De woongebouwen hebben twee gezichten. Aan de buitenzijde van het carré en aan de zuidzijde van de twee stroken met parkwoningen zorgen de gevels van donkere baksteen met opzettelijke oneffenheden voor een kloeke en sterke presentatie; de noordzijde van de parkwoningen en de binnenzijde van het carré zijn licht en open. In het carré zijn de verschillende entreeruimten herkenbaar aan de volle kleuren die zijn gebruikt, en die contrasteren met de witte en diepbruine kleuren van de gevels.

  • Ontwerp

    2005 - 2007
  • Realisatie

    2008 - 2012
  • Programma

    Kantoren
  • Locatie

    Doornboslaan - Copernicusstraat, Breda
  • Opdrachtgever

    Laurentius
Gerelateerde projecten naar boven