Vlakbij van het Museum aan de Stroom (MAS) ligt aan de Napoleonskaai kunstgalerie Schoots + Van Duyse. Deze galerie wordt gekenmerkt door een monumentale vide, die de twee niveaus van de tentoonstellingsruimte met elkaar verbindt.

De voorgevel: nieuwsgierigheid triggeren

Midden in de ruimte is een wand geplaatst die gelijkloopt met de vide richting de kelderruimte. De wand scheidt de voorruimte van de rest van de galerie. Zo kan er één kunstwerk centraal worden gesteld. Omdat de wand parallel aan de voorgevel staat, functioneert de voorruimte ook als etalage om de nieuwsgierigheid van de voorbijganger te prikkelen. 

De doorlopende lichtlijn geeft een gelijkmatige verdeling van licht op alle wandvlakken.

Minimalistische trap naar de kelder

De casco ruimte met de prominente vide aan de voorgevel zijde vroeg om een bijzonder ruimtelijk verbindend element. Zo is de minimalistische stalen trap in de ruimte van de vide geplaatst. 

Nieuws over dit project

Specificaties Galerie Schoots + Van Duyse - Antwerpen

Locatie
Antwerpen
Programma
Kunstgalerie
Oppervlakte
195m²
Team
Lode Havermans, Abe Hielkema, Rawien Akloe
Ontwerp
2011
Uitvoering
2011 - 2012
Opdrachtgever
Galerie Schoots + Van Duyse
Constructeur
Van Boxsel Engineering
Aannemer
Bouwbedrijf Balemans