De Zaanse Helden

  • Ontwerp

    2015 - 2018
  • Realisatie

    2018 - 2025
  • Programma

    607 appartementen, parkeervoorzieningen en commerciële ruimten
  • Locatie

    Houtveldweg - Vurehout, Zaandam
  • Opdrachtgever

    Stebru, Nieuwerkerk aan den IJssel en Impact Vastgoed, Rotterdam
Gerelateerde projecten

In 2003 werd door de gemeente Zaanstad het Masterplan Inverdan vastgesteld op basis van het stedenbouwkundige ontwerp van het bureau Soeters Van Eldonk architecten.
Het Masterplan Inverdan is opgeknipt in 11 verschillende deelgebieden, waarvan de ontwikkellocatie Mahoniehout deel uitmaakt. De herontwikkeling beoogd de realisatie van circa 600 appartementen in 9 afzonderlijke bouwvolumes in combinatie met een 2-laags gebouwde parkeervoorziening. Het stedenbouwkundige plan omvat in totaal 10 afzonderlijke woongebouwen welke direct verbonden zijn met een 2-laags parkeervoorziening. Deze woongebouwen zijn vernoemd naar verschillende verloren geraakte Zaanse molens, De Zaanse Helden. De bouwvolumes van DZH variëren in hoogte en positie waardoor diagonale zichtlijnen ontstaan naar het plangebied toe alsmede vanuit het plangebied zelf. Het stedenbouwkundige plan is zodanig ontworpen dat de kop van DZH zich opent en de verbinding naar het Molenpark mogelijk maakt. De verbinding met het Molenpark en de afzonderlijke posities van de woongebouwen van DZH is gebaseerd op de thematiek van het oorspronkelijke Slagenlandschap. Een fysieke verbinding met het Molenpark wordt mogelijk gemaakt door een brugverbinding over de Houtveldweg. De bouwvolumes gelegen aan de Houtveldweg sluiten aan op het karakter van de wijkontsluitingsweg en zijn voorzien van een plintmotief met de woningentrees en ondersteunende functies. De bouwvolumes gelegen aan de Vurehout zijn juist meer ‘open’ in de bouwlagen welke aansluiten op het maaiveld. De bouwvolumes aan zowel de Houtveldweg als aan de Vurehout zijn telkens ten opzichte van elkaar verschoven in oostelijke en westelijke richting, waardoor enerzijds vanuit de zichtlijn zuid naar noord een vertanding zichtbaar wordt en anderzijds, gezien vanuit de noordzijde, het plan zich opent op de kop. Op de kop van het plangebied wordt het doortrekken van het oorspronkelijke Slagenlandschap zichtbaar door aan de Houtveldweg water te voorzien.