Nieuwe Mark Breda

Als onderdeel van de realisatie van de nieuwe Tolbrug, op de plek waar deze oorspronkelijk al in de middeleeuwen lag, is een zone van de Nieuwe Mark opnieuw ingericht, met kades, nog twee bruggen en een rioolgemaal.
De Tolbrug vormt de grens tussen het rechtgetrokken deel van de Mark en de meanderende bovenstroom, die 1,70 meter hoger ligt. De nieuwe Tolbrug is behalve een verbinding ook een publieke ruimte, een terrasachtig dek met een bank. Door het horizontale deel van de bank heen is zicht op een schuinstaande staalplaat waar een dichtregel van de Bredase dichteres Yvonne NĂ© is uitgefreesd, op de plek waar het water van de bovenstroom de benedenstroom in valt.
Over de bovenstroom zijn twee bruggen gemaakt: de Barones- en de Minderbroedersbrug, abstract als een werk van Richard Serra, die op niet meer dan zestig centimeter hoogte over het water scheren. Beide bruggen hebben aan een zijde een iets verhoogde strook voor voetgangers die voorzien is van een brugleuning.
Het meest recente onderdeel van de interventie is het nieuwe rioolgemaal dat in de plaats is gekomen van een weinig aanzienlijk gemaalgebouw. Met de nieuwbouw is de techniek in de onderbouw gereviseerd. Het nieuwe gebouw laat door grote ramen de motoren en de vijzels van het gemaal zien. Een schuin geplaatste spiegel maakt de vijzels en daarmee de werking van het gemaal inzichtelijk. Over de betonnen prefab-gevels, met een toeslag van een sterk reflecterende groene natuursteen, stroomt een permanente waterfilm, een verwijzing naar wat er binnen stroomt, en een adequate bescherming tegen graffiti. Door de verlichting die als plint rondom het gebouw is aangebracht lijkt het gebouw zich uit het maaiveld te verheffen.

Bekijk video

 • Ontwerp

  2003 - 2004
 • Realisatie

  2005 - 2006
 • Programma

  Brug
 • Locatie

  Markendaalseweg, Breda
 • Opdrachtgever

  Gemeente Breda
Gerelateerde projecten
 • Infrastructuur
naar boven