Council depot

  • Design

    2001 - 2003
  • Built

    2004 - 2005
  • Program

    Offices, workshops and warehouse
  • Location

    Liechtensteinstraat, Kaatsheuvel
  • Client

    Gemeente Loon op Zand
Related projects

Council depot
Loon op Zand

In the De Kets council depot which, like the one in Westmaas, was developed in collaboration with Witteveen+Bos, a single low volume houses a sequence of zones containing offices, workshop and storage, garage and covered parking bays. Between the garage and the parking bays is an open space where vehicles can manoeuvre. A salt shed at the rear is independent of the rest of the building so that the gritting vehicles can be loaded at any time of the day or night.
The different zones are separated by slabs of fair-faced concrete. Ceiling and walls are made of aerated concrete elements; on the outside the volume is clad with facade panels of natural stone aggregate. Where daylight is required, openings were made in the facade. Above the storage area and workshop is a mezzanine floor.
Because the various functions were brought together within a uniform shell, and all components of the building were accorded the same dignified treatment, the depot has a strong and orderly architectural presence.