Woonhuis V

  • Design

    2013 - 2014
  • Built

    2014 - 2015
  • Location

    Plantage Muidergracht, Amsterdam
  • Client

    Particulier
Related projects

De renovatie en verbouwingsopgave betreft een van de 9 appartementen gelegen in het voormalige Physisch laboratorium van de Universiteit van Amsterdam, oorspronkelijk opgericht in 1880. Het complex werd ontworpen in classicistische stijl verwant aan een op Italiaanse voorbeelden geïnspireerde neo-renaissance. De achtergevel aan het water van de Plantage Muidergracht heeft een brede centrale uitbouw, waarin zich de grote collegezaal bevond. In 1902 vond een belangrijke verbouwing en uitbreiding plaats. Zowel aan de NW-zijde als aan de NO-zijde werd een vleugel van één bouwlaag tegen de bestaande bebouwing geplaatst. De 9 appartementen werden rond 1995 gerealiseerd en in 2001 werd het gehele complex aangewezen als Rijksmonument.
De vleugel aan de NO-zijde, gelegen aan een tuin plantsoen, maakt deel uit van het betreffende appartement. De opgave omvat een algehele interne renovatie en herindeling van de plattegrond tot een nieuw functioneel plan. Nagenoeg het gehele souterrain wordt betrokken bij het woonprogramma.