Regionale afvalstoffendienst Westmaas

De gemeentewerf Hoeksche Waard in Westmaas bestaat uit een rechthoekige garage voor zeventien wagens en een L-vormig gebouw met kantoorruimte, werkplaatsen en een magazijn. Het project is de uitwerking van een door Witteveen+Bos ontwikkeld concept voor een combinatie van werf en afvalstraat.
Door de beschikbaarheid van een substantieel budget was het mogelijk het gebouw dusdanig te verfijnen dat een evident contrast ontstond met de naastgelegen opstelling van containers voor grof en chemisch vuilnis. De werf heeft een industriƫle chique dankzij onder meer de garagedeuren van doorschijnend polycarbonaat, de gevels van profielplaat, de doorlopende raamstroken van het kantoor (een klassiek-moderne indicatie dat de gevel niet dragend is) die zijn gevat in stalen kaders en afwisselend zijn ingevuld met helder en mat glas en met profielplaat.
Het hoofdvolume bestaat uit drie delen: de werkplaats, met onder het overstekende dak een wasplaats, het kantoor van twee lagen en daartussen het lagere magazijn, waarvan de gevel is voorzien van een geel-zwarte band, een verwijzing naar stootranden en bermborden. Op de begane grond is een erker toegevoegd (waarmee exact het gevraagde aantal vierkante meters wordt gehaald) die de opzichter van de werf zicht geeft op zijn domein.

  • Ontwerp

    1996 - 1998
  • Realisatie

    1998 - 2000
  • Programma

    Kantoren en bedrijfsruimten
  • Locatie

    Westmaas
  • Opdrachtgever

    Gemeente Binnenmaas
Gerelateerde projecten naar boven